Тираджия си докарва по 7 евро на грам от червено злато
България 28.10.2014 08:09
Тираджия от Плевен отглежда най-скъпата подправка в света - шафран, известна като червено злато. Румен Първанов, който дълги години живее и работи в Испания, е сред малкото производители на скъпоценния прашец у нас, пише "Телеграф".
Хората, които добиват шафран у нас, се броят на пръстите на едната ръка и избягват да се афишират, за да не им оберат реколтата. В Турция само 1 грам от подправката се продава за 7 евро, а в Западна Европа цената е още по-висока, казват ресторантьори. Средата на октомври и началото на ноември е времето, когато синият шафранов минзухар, от който се добива червеното злато, цъфти и се бере.
Първанов попаднал в шафранената индустрия, докато обикалял Испания. Бил впечатлен от видяното там и решил да пренесе скъпата култура у нас. Започнал с минимална проба, обаче добивите се получили и той продължил. За добиването на 1 кг шафран са необходими между 150 и 200 хиляди цвята. А от 1 кг цвят се получават 72 грама сух шафран.
Шафрановият минзухар най-добре се развива в топли климати, близки до средиземноморския, и затова се отглежда най-вече в Испания, Южна Франция, Италия, Гърция, Крит. Подправката съдържа над 150 етерични и маслени съставки. Ароматът му се описва като метален мед, а вкусът му е като на леко горчиво сено. Има екзотичен вкус и е характерна най-вече за индийската, иранската и мароканската кухня. Придава особен аромат и леко горчив вкус на храните.
Хората, които добиват шафран у нас, се броят на пръстите на едната ръка и избягват да се афишират, за да не им оберат реколтата. В Турция само 1 грам от подправката се продава за 7 евро, а в Западна Европа цената е още по-висока, казват ресторантьори. Средата на октомври и началото на ноември е времето, когато синият шафранов минзухар, от който се добива червеното злато, цъфти и се бере.
Първанов попаднал в шафранената индустрия, докато обикалял Испания. Бил впечатлен от видяното там и решил да пренесе скъпата култура у нас. Започнал с минимална проба, обаче добивите се получили и той продължил. За добиването на 1 кг шафран са необходими между 150 и 200 хиляди цвята. А от 1 кг цвят се получават 72 грама сух шафран.
Шафрановият минзухар най-добре се развива в топли климати, близки до средиземноморския, и затова се отглежда най-вече в Испания, Южна Франция, Италия, Гърция, Крит. Подправката съдържа над 150 етерични и маслени съставки. Ароматът му се описва като метален мед, а вкусът му е като на леко горчиво сено. Има екзотичен вкус и е характерна най-вече за индийската, иранската и мароканската кухня. Придава особен аромат и леко горчив вкус на храните.
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 22:04 Хороскоп за събота, 20 април 2024 г.
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна