Красиви и здрави с помощта на малини
Любопитно 25.10.2014 09:31
На пазара изобилства от вкусни есенни плодове. Между гроздето и тиквата откриваме все още свежите и ароматни малини. Плодовете са богати на витамин С, А и Е, магнезий, манган, мед, цинк, калций, калий, желязо и много други.
Споделяме няколко добри причини да хапвате по-често от тях.
Помагат в отслабването
Свежите и вкусни малини са богат източник на фибри и манган, които забавят храносмилателния процес. Плодовете съдържат и кетони, които ускоряват метаболизма и спомагат за по-бързото изгаряне на калории.
Предпазват от появата на рак
Като естествена превенция срещу развитието на рак, малините са един от най-често препоръчваните плодове. Те са с високо съдържание на витамин С и каротин, които помагат в борбата със свободните радикали.
Важни са за контрола на диабета
Диабетиците, хората, които са застрашени от тази болест и тези, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, трябва да спазват определен хранителен режим. Малините са подходящ плод, който могат да консумират, тъй като имат по-нисък гликемичен индекс. Въглехидратите в тях се разграждат бавно в организма и не повишават нивата на кръвната захар.
Хапвайте малини за млада кожа
Храната е от съществено значение за красивата кожа. За да я запазите по-дълго време млада и сияйна, хапвайте често свежи малини. Те съдържат съединение наречено антоцианин, което помага кожата да бъде млада и красива. Не забравяйте да ги приготвяте и като маска за лице.
Те са добър източник на омега-3 мастни киселини
Малиновите семки съдържат високи нива на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са добра храна за косата, ноктите и кожата. Те също могат да бъдат полезни при лечението на кожни заболявания като екзема, розацея и псориазис.
Съдържат анти-възпалителни съединения
Малините също се считат за естествено средство за намаляване на болката причинена в резултат на артрит и подагра, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.
Нормализират кръвното налягане
Нормализирането на кръвното налягане е още една от големите ползи на малините за нашето здраве. Антоцианинът намерен в плодовете (както и в къпините и боровинките), който е вид флавоноид, може ефективно да помогне за намаляване на кръвното налягане при пациенти, които страдат от хипертония. /az-jenata.bg
Споделяме няколко добри причини да хапвате по-често от тях.
Помагат в отслабването
Свежите и вкусни малини са богат източник на фибри и манган, които забавят храносмилателния процес. Плодовете съдържат и кетони, които ускоряват метаболизма и спомагат за по-бързото изгаряне на калории.
Предпазват от появата на рак
Като естествена превенция срещу развитието на рак, малините са един от най-често препоръчваните плодове. Те са с високо съдържание на витамин С и каротин, които помагат в борбата със свободните радикали.
Важни са за контрола на диабета
Диабетиците, хората, които са застрашени от тази болест и тези, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, трябва да спазват определен хранителен режим. Малините са подходящ плод, който могат да консумират, тъй като имат по-нисък гликемичен индекс. Въглехидратите в тях се разграждат бавно в организма и не повишават нивата на кръвната захар.
Хапвайте малини за млада кожа
Храната е от съществено значение за красивата кожа. За да я запазите по-дълго време млада и сияйна, хапвайте често свежи малини. Те съдържат съединение наречено антоцианин, което помага кожата да бъде млада и красива. Не забравяйте да ги приготвяте и като маска за лице.
Те са добър източник на омега-3 мастни киселини
Малиновите семки съдържат високи нива на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са добра храна за косата, ноктите и кожата. Те също могат да бъдат полезни при лечението на кожни заболявания като екзема, розацея и псориазис.
Съдържат анти-възпалителни съединения
Малините също се считат за естествено средство за намаляване на болката причинена в резултат на артрит и подагра, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.
Нормализират кръвното налягане
Нормализирането на кръвното налягане е още една от големите ползи на малините за нашето здраве. Антоцианинът намерен в плодовете (както и в къпините и боровинките), който е вид флавоноид, може ефективно да помогне за намаляване на кръвното налягане при пациенти, които страдат от хипертония. /az-jenata.bg
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 11:56 47-годишен мъж изчезна безследно в района на софийското село Вакарел
- 11:54 Разкриха последните думи на Ванга
- 11:52 Какво ще се случи с цените около Великден?
- 11:49 Превозвачи: Чакането на сухопътните граници оскъпява стоките у нас
- 11:44 Разпети петък е за католическия свят
- 11:44 Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици
- 11:41 "Франс прес" ни определи за световни шампиони по избори
- 11:40 Няма ден без циркове: „Възраждане“ и Манол Пейков си говориха за НАТО