Как да се храним здравословно през лятото?
Любопитно 24.07.2014 15:54
Още древните гърци са открили ползите от т. нар. сезонно хранене. След приемането на по-тежка храна през зимните месеци, заменянето й с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма. А какво значи да се храним здравословно през лятото?
Д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра Хигиена, медицинска екология и хранене към Медицински университет - София препоръчва разнообразна диета с 5 хранения дневно. Ето и нейните съвети за здравословно хранене през лятото:
1. Приемайте ежедневно достатъчно течности : 2 – 2,5 литра,вода, фреш, чай, кафе, мляко, млечни напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, защото така ще си набавим не само вода , но и минерали.
2. За необходимия прием на протеин изберете риби, морските дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето.
3. Добре е да се замени приема на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, рапично масло, меките трапезни маргарини и суровите ядки и семена. Не забравяйте, че ежедневно трябва да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са „добрите“ типове мазнини, богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.
4. Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелени чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението.
5. Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.
6. Бъдете физически активни всеки ден – ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът ни зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, здрави и красиви.
7. Ежедневно консумирайте поне 500 гр. плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени. Естествен източник на витамини, алкализиращи организма ни минерали и антиоксиданти.
8. Консумирайте поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща, нахут, соя. Те са чудесен източник на пълноценен белтък, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.
9. Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните, докато работите или сте в движение.
Д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра Хигиена, медицинска екология и хранене към Медицински университет - София препоръчва разнообразна диета с 5 хранения дневно. Ето и нейните съвети за здравословно хранене през лятото:
1. Приемайте ежедневно достатъчно течности : 2 – 2,5 литра,вода, фреш, чай, кафе, мляко, млечни напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, защото така ще си набавим не само вода , но и минерали.
2. За необходимия прием на протеин изберете риби, морските дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето.
3. Добре е да се замени приема на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, рапично масло, меките трапезни маргарини и суровите ядки и семена. Не забравяйте, че ежедневно трябва да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са „добрите“ типове мазнини, богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.
4. Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелени чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението.
5. Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.
6. Бъдете физически активни всеки ден – ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът ни зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, здрави и красиви.
7. Ежедневно консумирайте поне 500 гр. плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени. Естествен източник на витамини, алкализиращи организма ни минерали и антиоксиданти.
8. Консумирайте поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща, нахут, соя. Те са чудесен източник на пълноценен белтък, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.
9. Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните, докато работите или сте в движение.
CHF | 1 | 2.01134 |
GBP | 1 | 2.2729 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.62332 |
USD | 1 | 1.83233 |
Последни новини
- 16:26 Има ли живак във ваксините?
- 16:17 Кой поръча разстрела на Алексей Петров? Знаковото убийство - на път да бъде разплетено
- 16:04 Историкът проф. Келбечева за последствията от аварията в "Чернобил" през 1986 г.
- 15:52 Пиърс Броснан: Колкото по-дебела става жена ми, толкова по-добре се чувствам
- 15:43 Германският евродепутат Кра няма да подава оставка, след като негов сътрудник бе задържан за шпионаж
- 15:34 Рибари протестират заради забрана за улов на бяла мида в Бургас
- 15:25 Голямо вречатление прави срива в доверието към ПП-ДБ
- 15:22 Типажи като Шалапатова са обидни за средноинтелигентния българин