Как да си направим истински качамак?
Любопитно 24.07.2014 08:16
Няма човек, който да не е чувал за качамак. И сме сигурни, че почти няма домакинство, в което това ястие да не се приготвя.
Вкусно е, леко е като текстура и чудесно се допълва с традиционното българско сирене.
Напоследък обаче все по-често приготвяме готов качамак от опаковка, пренебрегвайки стария метод на бабите. Е, разбираемо е, имайки предвид, че по първия начин качамакът е готов само за 2-3 минути, а за втория са нужни около 40-45. Но вкусът е абсолютно несравним!
Затова сега ще ви запознаем малко с историята на истинския качамак, на неговото приготвяне, както и с някои от най-добрите рецепти.
Какво всъщност е качамак?
Качамакът е традиционно ястие на Балканите. Приготвя се в България, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония.
Основната му съставка е царевичното брашно. А, когато се приготви, наподобява вкуса на италианската полента и на румънската мамалига.
Качамакът в България
В България качамакът се появява през 18 в. и се налага като едно от най-често приготвяните ястия. Това е така поради лесното съхранение на царевицата.
Често по това време хората са забърквали качамак, след което са го изпичали. Така се е получавал хлябът "просеник".
В някои краища на България просеникът се прави и до днес и се полива със запържен червен пипер в свинска мас, поръсва се е с натрошено сирене или пък се е гарнира със свински пръжки (известни като "джумерки").
Качамакът може да се поднесе и като десерт. Нужно е само да се залее със сок от захарна тръстика или цвекло, наричани адъ, петмез или маджун.
В североизточна България пък се приготвя сладкиш от царевично брашно, или т.нар. "шупла".
Как да приготвим и гарнираме качамак?
За да направим истински качамак, са ни нужни царевично брашно, вода и много търпеливо бъркане.
Обикновено брашното се разрежда предварително с малко студена вода, за да се получи каша.
След това се сипва на тънка струйка в подсолена вода, която сме сложили на котлона.
Това, което трябва да знаем е, че вода не бива да се дослагва, след като вече сме започнали да сипваме брашното!
В продължение на около 40 минути, качамакът се бърка постоянно. Трябва да се получи гъста смес, през която лъжицата да оставя следи, а не да потъва.
Гарнирането на ястието може да бъде по желание. Най-разпространеният начин е да се запържи малко масло и червен пипер и да се изсипе въху качамака.
Сиренето също е доста добър вариант, който всъщност е почти задължителен. Вкусът му и този на качамака се сливат чудесно.
Пръжките пък са предпочитана гарнитура за качамак от мнозина, особено от любителите на месото. /kulinar.bg
Вкусно е, леко е като текстура и чудесно се допълва с традиционното българско сирене.
Напоследък обаче все по-често приготвяме готов качамак от опаковка, пренебрегвайки стария метод на бабите. Е, разбираемо е, имайки предвид, че по първия начин качамакът е готов само за 2-3 минути, а за втория са нужни около 40-45. Но вкусът е абсолютно несравним!
Затова сега ще ви запознаем малко с историята на истинския качамак, на неговото приготвяне, както и с някои от най-добрите рецепти.
Какво всъщност е качамак?
Качамакът е традиционно ястие на Балканите. Приготвя се в България, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония.
Основната му съставка е царевичното брашно. А, когато се приготви, наподобява вкуса на италианската полента и на румънската мамалига.
Качамакът в България
В България качамакът се появява през 18 в. и се налага като едно от най-често приготвяните ястия. Това е така поради лесното съхранение на царевицата.
Често по това време хората са забърквали качамак, след което са го изпичали. Така се е получавал хлябът "просеник".
В някои краища на България просеникът се прави и до днес и се полива със запържен червен пипер в свинска мас, поръсва се е с натрошено сирене или пък се е гарнира със свински пръжки (известни като "джумерки").
Качамакът може да се поднесе и като десерт. Нужно е само да се залее със сок от захарна тръстика или цвекло, наричани адъ, петмез или маджун.
В североизточна България пък се приготвя сладкиш от царевично брашно, или т.нар. "шупла".
Как да приготвим и гарнираме качамак?
За да направим истински качамак, са ни нужни царевично брашно, вода и много търпеливо бъркане.
Обикновено брашното се разрежда предварително с малко студена вода, за да се получи каша.
След това се сипва на тънка струйка в подсолена вода, която сме сложили на котлона.
Това, което трябва да знаем е, че вода не бива да се дослагва, след като вече сме започнали да сипваме брашното!
В продължение на около 40 минути, качамакът се бърка постоянно. Трябва да се получи гъста смес, през която лъжицата да оставя следи, а не да потъва.
Гарнирането на ястието може да бъде по желание. Най-разпространеният начин е да се запържи малко масло и червен пипер и да се изсипе въху качамака.
Сиренето също е доста добър вариант, който всъщност е почти задължителен. Вкусът му и този на качамака се сливат чудесно.
Пръжките пък са предпочитана гарнитура за качамак от мнозина, особено от любителите на месото. /kulinar.bg
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
- 17:57 „Европа може да умре“: Макрон със знакова реч и призив за укрепване на отбраната
- 17:46 ЕК: Украйна, Бразилия и Великобритания заемат водещите места във вноса на храни в ЕС
- 17:34 Лоренцо на Софка се отърва - прекратиха разследването за каналджийство
- 17:27 Плажовете вече ще бъдат достъпна среда за хората с увреждания, коментира доц. Медиха Хамза