??Когато вредните храни всъщност са полезни

Любопитно 23.07.2014 19:38

Кой каза, че любимите лакомства вредяли на здравето?

Експертите сочат фактите, а старите хора мъдро обобщават "всичко най-вкусно е вредно". Оказва се обаче, че някои от любимите ни храни всъщност имат незаслужено отрицателна слава.

Отричани с години наред, последните проучвания показват, че те дори са и полезни за здравето ни, разбивайки на пух и прах популярните митове.

Шоколад - лакомството може и да спомага по-бързото качване на килца и разваляне на идеалната фигура, но за сметка на това е изключително полезно срещу цял куп болести, тъй като допринася в борбата срещу стреса.

А последното, както знаем, отключва ракови заболявания и повишава риска от инфаркт и инсулт, повишава кръвното налягане. Ако пък толкова държите на хубавото тяло, просто изберете черния пред нормалния шоколад.


Яйца – през последните десетилетия, имахме чувството, че масовите медии едва ли не водят лична битка срещу яйцата. Почти нямаше публикация, в която те да не бъдат споменавани редом с риска от висок холестерол, но се оказва, че всъщност по едно яйце (жълтък) дневно спокойно може да се консумира без опасност от сърдечно-съдови заболявания.

Жълтъкът дори спомага за по-ранното развитие на подобни проблеми. А белтъкът от своя страна е една от най-ниско калоричните храни и перфектният източник за висококачествен протеин.

Ядки - фъстъци, орехи, бадеми? За всички тях е потвърдено, че имат изключително високо съдържание на мазнини.

И какво от това, питаме ние. Защото всъщност говорим за т.н. "полезни мазнини" (омега 3 мастни киселини), които едновременно засищат, а с това и дават изключително ценни за организма хранителни вещества. Някои от тях се препоръчват и при диети, като е особено важно да се консумират сурови. /likealady.bg

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911