Храни - убийци! Откриха вещество в продуктите, което води до рак
България 15.07.2014 22:35
Опасните храни са на трапезата ни и тайно ни убиват. В редица хранителни продукти, които ежедневно се намират на нашата маса е открит химикал, който предизвиква образуването на тумор, пише razkritia.com.
Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ) потвърди предишните оценки, основани на изследването върху животни, според които веществото акриламид, което се намира в храната увеличава риска от развитие на рак.
Акриламид е канцерогенен химикал, който е намерен в хранителни стоки, които ежедневно използваме като кафето, чипс, пържени картофи, бисквити, пасти, хляб, тостове и дори в някои храни за бебета.
Опасните храни са всеки ден на нашата маса
Акриламидът се образува възниква в процеса на печене и пържене на над 150 градуса, в момента, когато храната придобива кафяв цвят, пише mkd-news.com.
Децата са най-изложени на риск от рак поради ниската телесна маса. ЕАБХ по искане на европейските експерти проведе изследване, след което показа положителни резултати за риска от веществото и препоръча по-нататъшни тестове с хора.
Очаква се европейските правителства да приемат нова политика за храните, а от ЕАБХ препоръчват строг контрол на хранително-вкусовата промишленост и повишен контрол върху опасните храни, предлагани в супермаркети и ресторанти.
Др. Диане Бенфорд от ЕАБХ пояснява, че акриламидът се консумира орално и през стомашно-чревния тракт се абсорбира във всички органи и влиза в обмяната на веществата. При този процес се стига до образуването на глицидамид, което причинява мутация на гени и тумори.
Новите насоки би трябвало да доведат до намаляване на присъствието на акриламид в храните и по-специално да информират хората за начина на приготвяне на храната у дома. /pik.bg
Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ) потвърди предишните оценки, основани на изследването върху животни, според които веществото акриламид, което се намира в храната увеличава риска от развитие на рак.
Акриламид е канцерогенен химикал, който е намерен в хранителни стоки, които ежедневно използваме като кафето, чипс, пържени картофи, бисквити, пасти, хляб, тостове и дори в някои храни за бебета.
Опасните храни са всеки ден на нашата маса
Акриламидът се образува възниква в процеса на печене и пържене на над 150 градуса, в момента, когато храната придобива кафяв цвят, пише mkd-news.com.
Децата са най-изложени на риск от рак поради ниската телесна маса. ЕАБХ по искане на европейските експерти проведе изследване, след което показа положителни резултати за риска от веществото и препоръча по-нататъшни тестове с хора.
Очаква се европейските правителства да приемат нова политика за храните, а от ЕАБХ препоръчват строг контрол на хранително-вкусовата промишленост и повишен контрол върху опасните храни, предлагани в супермаркети и ресторанти.
Др. Диане Бенфорд от ЕАБХ пояснява, че акриламидът се консумира орално и през стомашно-чревния тракт се абсорбира във всички органи и влиза в обмяната на веществата. При този процес се стига до образуването на глицидамид, което причинява мутация на гени и тумори.
Новите насоки би трябвало да доведат до намаляване на присъствието на акриламид в храните и по-специално да информират хората за начина на приготвяне на храната у дома. /pik.bg
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 19:32 Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания
- 19:15 Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023
- 19:05 ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
- 17:57 „Европа може да умре“: Макрон със знакова реч и призив за укрепване на отбраната