Още снимки:
test

Михаил Стефанов: Трябват много усилия, за да помогнем на изоставените деца

02.04.2012 10.26

Над 7 хил. деца са изоставени от родителите си и живеят в специализирани домове, само през 2010 г. са изоставени 2 хил. деца ...

"Според проучвания за всеки три месеца, прекарани в институция, развитието на детето се забавя с един месец, т.е. за една година детето изостава с 4 месеца в развитието си.

И така на 18 г., дори деца без физически проблеми, се оказват неподготвени, неадекватни за самостоятелен живот - не могат да си намерят работа, стигат до проституция и престъпления.

Попадал съм на 15-16 годишни деца, които не знаят за какво служат парите", разказа Михаил Стефанов от Националната мрежа за децата (nmd.bg), която участва и помага за реализиране на политиките в областта на деинституционализацията на децата.

"Влизате в крила на сгради през поредица от заключени врати. Чувате щракането на ключалките и виждате стаи, претъпкани с детски легла. Не се чува никакъв шум. Това е най-зловещото, защото това са деца, които напълно са се предали. Те са толкова недохранени, че често изглеждат сякаш са прегазени от валяк" - този разказ за изоставените деца на Роза Монктън, посетила осем дома у нас, и филма за Могилино ни шокираха преди няколко години.


Могилино беше началото на процеса по т.нар. деинституционализация - извеждане на децата от домовете и настаняването им в семейна среда, припомня Михаил Стефанов.

Стратегията предвижда за 15 г., като се започне от 2010 г., да бъдат затворени всички домове за отглеждане на деца без родители.

До 2013 г. се предвижда да бъдат затворени всички домове за деца на възраст до три години.

"Като се има предвид, че в момента има около 1000 приемни семейства, а само през 2010 г. са изоставени 2 хил. деца, разбирате за какво става дума.

Трябват много усилия, за да е възможно това да се случи 2013 г. Трябва да осигурим алтернативна услуга - това са центровете за настаняване от семеен тип, приемна грижа, осиновяване", подчертава Михаил Стефанов.

Българите ни се иска детенцето да остане при нас, но все повече хора проявяват готовност да помогнат на дете, каза той и очерта няколко предизвикателства пред приемната грижа.

През тази година трябва стремглаво да се увеличи броят на приемните семейства. В икономически аспект едно дете в дом струва на държавата 6-7 хил. лева годишно. Ако тези пари бъдат насочени към отглеждане на децата, 60-70% от изоставянията могат да бъдат предотвратени, по наша оценка, отбеляза Михаил Стефанов.

Той дава като пример и инициативата на М-tel "Приеми дете. Създай бъдеще", която ще подкрепи финансово 100 семейства, които заявят желание да помогнат на дете и да станат пиемни родители.

Много важна е превенцията на изоставянията - понякога нещо дребно може да е решаващо за една майка да изостави детето, добави той.

935 са приемните семейства у нас в края на 2011 г., като те се грижат за 792 деца.

Около 350-400 лв. е заплатата за приемни родители, като отделно те получават и помощи за отглеждане на дете. "Хората, които искат да станат приемни родители не са мотивирани от парите, те просто искат да помогнат. Не вярвам, че парите са мотивация. Много от тези деца са с проблеми", отбелязва Стефанов и допълва, че основното е желанието да помогнеш на дете.

Проектът на "Мобилтел" "Приеми дете. Създай бъдеще" ще се осъществява в партньорство със социалното министерство, Националната мрежа за децата, Българския дарителски форум (dfbulgaria.org) и Държавната агенция за закрила на детето (sacp.government.bg).

В рамките на проекта компанията ще предоставя всеки месец в продължение на една година по 100 лева на 100 нови приемни семейства, приели в дома си деца, лишени от родителска грижа. За семействата, приели дете с увреждане финансовата подкрепа ще бъде удвоена.

В проекта ще бъдат включени семейства, които са заявили желание да станат приемни родители след 1 януари 2012 г. и които бъдат утвърдени по подбора, предвиден от Закона за закрила на детето.

Желаещите да станат приемни родители могат да подават своите заявления в дирекция "Социално подпомагане" в населеното място, в което живеят (адреси). /vesti.bg


Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
15:25
Съдебна шефка погазвала случайното разпределение на дела
13:38
Всеки ден у нас 47 души започват да пушат
12:32
Отчетоха температурен рекорд в Силистра
11:38
Всеки ден у нас 47 души започват да пушат
11:18
Международен ден на книгата и авторското право
10:15
1,4 млн. души ежегодно си отиват от рак на белия дроб
09:38
Експерт: Има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта
09:13
Обсъждат разделянето на Закона за движение по пътищата
08:50
БДЖ започва предварителна продажба на билети за Гергьовден
08:28
С 8600 ракети борят градушките
22 април 2018 г.
19:02
Струва ли си да се върна в България?
14:37
Възстановяват водоснабдяването в Добрич до час
13:40
Монополист остави Добрич трети ден без вода
12:56
Дончева: Смятат ли в Младост, че могат да възложат на една фризьорка управлението на тяхната община?
12:48
БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за празничните дни през месец май
12:29
Движението на документи в кадастъра може да се проверява в интернет
11:28
В Плевен извършиха уникална операция
07:49
Слънчево, ведро, с намек за лято
07:45
Светът отбелязва Деня на Земята
07:44
Как да не се пристрастяваме към технологиите
21 април 2018 г.
18:12
Празник на „Хляба наш” в Благоевград
17:16
Жители на "Горубляне" протестират заради конфискувани имоти в "Младост"
16:44
В Слънчев бряг разрушиха незаконни ресторанти и преместваеми обекти
16:16
За Гергьовден пускат движението в дясното платно на източната дъга на околовръстния от Казичене до А
13:25
Жители на квартал Горубляне имали данни за искани други подкупи от Иванчева

Най-четени от Общество

Избор на редактора