Още снимки:
test

Михаил Стефанов: Трябват много усилия, за да помогнем на изоставените деца

02.04.2012 10.26

Над 7 хил. деца са изоставени от родителите си и живеят в специализирани домове, само през 2010 г. са изоставени 2 хил. деца ...

"Според проучвания за всеки три месеца, прекарани в институция, развитието на детето се забавя с един месец, т.е. за една година детето изостава с 4 месеца в развитието си.

И така на 18 г., дори деца без физически проблеми, се оказват неподготвени, неадекватни за самостоятелен живот - не могат да си намерят работа, стигат до проституция и престъпления.

Попадал съм на 15-16 годишни деца, които не знаят за какво служат парите", разказа Михаил Стефанов от Националната мрежа за децата (nmd.bg), която участва и помага за реализиране на политиките в областта на деинституционализацията на децата.

"Влизате в крила на сгради през поредица от заключени врати. Чувате щракането на ключалките и виждате стаи, претъпкани с детски легла. Не се чува никакъв шум. Това е най-зловещото, защото това са деца, които напълно са се предали. Те са толкова недохранени, че често изглеждат сякаш са прегазени от валяк" - този разказ за изоставените деца на Роза Монктън, посетила осем дома у нас, и филма за Могилино ни шокираха преди няколко години.


Могилино беше началото на процеса по т.нар. деинституционализация - извеждане на децата от домовете и настаняването им в семейна среда, припомня Михаил Стефанов.

Стратегията предвижда за 15 г., като се започне от 2010 г., да бъдат затворени всички домове за отглеждане на деца без родители.

До 2013 г. се предвижда да бъдат затворени всички домове за деца на възраст до три години.

"Като се има предвид, че в момента има около 1000 приемни семейства, а само през 2010 г. са изоставени 2 хил. деца, разбирате за какво става дума.

Трябват много усилия, за да е възможно това да се случи 2013 г. Трябва да осигурим алтернативна услуга - това са центровете за настаняване от семеен тип, приемна грижа, осиновяване", подчертава Михаил Стефанов.

Българите ни се иска детенцето да остане при нас, но все повече хора проявяват готовност да помогнат на дете, каза той и очерта няколко предизвикателства пред приемната грижа.

През тази година трябва стремглаво да се увеличи броят на приемните семейства. В икономически аспект едно дете в дом струва на държавата 6-7 хил. лева годишно. Ако тези пари бъдат насочени към отглеждане на децата, 60-70% от изоставянията могат да бъдат предотвратени, по наша оценка, отбеляза Михаил Стефанов.

Той дава като пример и инициативата на М-tel "Приеми дете. Създай бъдеще", която ще подкрепи финансово 100 семейства, които заявят желание да помогнат на дете и да станат пиемни родители.

Много важна е превенцията на изоставянията - понякога нещо дребно може да е решаващо за една майка да изостави детето, добави той.

935 са приемните семейства у нас в края на 2011 г., като те се грижат за 792 деца.

Около 350-400 лв. е заплатата за приемни родители, като отделно те получават и помощи за отглеждане на дете. "Хората, които искат да станат приемни родители не са мотивирани от парите, те просто искат да помогнат. Не вярвам, че парите са мотивация. Много от тези деца са с проблеми", отбелязва Стефанов и допълва, че основното е желанието да помогнеш на дете.

Проектът на "Мобилтел" "Приеми дете. Създай бъдеще" ще се осъществява в партньорство със социалното министерство, Националната мрежа за децата, Българския дарителски форум (dfbulgaria.org) и Държавната агенция за закрила на детето (sacp.government.bg).

В рамките на проекта компанията ще предоставя всеки месец в продължение на една година по 100 лева на 100 нови приемни семейства, приели в дома си деца, лишени от родителска грижа. За семействата, приели дете с увреждане финансовата подкрепа ще бъде удвоена.

В проекта ще бъдат включени семейства, които са заявили желание да станат приемни родители след 1 януари 2012 г. и които бъдат утвърдени по подбора, предвиден от Закона за закрила на детето.

Желаещите да станат приемни родители могат да подават своите заявления в дирекция "Социално подпомагане" в населеното място, в което живеят (адреси). /vesti.bg


Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
11:47
Завършват украинско-американските военноморски учения "Сий Брийз"
11:19
Намериха и взривиха 240 кг мина на 20 метра от плаж в Ялта
09:41
Има ли регистрация на крадени автомобили от Европа
09:27
Оградата на "Корал" остава, макар и без мрежа
08:54
Преглед на печата
20 юли 2018 г.
20:03
11 дни Коледна ваканция се предвижда за идната учебна година
18:13
Удължиха проучването на откритата в центъра на Пловдив Триумфална арка
15:31
Висшият съдебен съвет пита Европа как да реагира срещу медийни атаки
14:16
Областният управител на Ямбол в Болярово: Допуснете ветеринари за втора проба от животните
13:18
В Пловдивска област започва дезинфекция срещу чумата по животните
12:29
Засилен контрол на българско-гръцката и българско-румънската граници заради чума по свинете
12:11
Двама млади българи обикалят света в народни носии
11:18
За първите 6 месеца на 2018 г. митниците са събрали 5,8% повече приходи
11:09
Есенното време ще се запази до края на юли
08:03
Почитаме Свети Илия
08:00
По Черноморието предимно слънчево време
07:59
Преглед на печата
07:56
Днес се навършват 140 години от създаването на Българската армия
19 юли 2018 г.
17:08
Проверяват за нерегламентирано транспортиране на дребни преживни животни през Сливенско
16:30
Майки продават кърма онлайн
16:11
БАБХ създаде Национален кризисен щаб за заразите по животните
15:12
Журналистите няма да искат съгласие при обработване на лични данни
14:40
Установиха вторично огнище на чума в Болярово
13:55
Ловците вземат проби от дивите свине за африканска чума и трихинелоза
13:50
За втори път внесоха обвинението срещу Ченалова в съда

Най-четени от Общество

Избор на редактора