Още снимки:
test

Живков вече стана "наш"

07.09.2011 08.26

"Живков е ваш" – това скандираха студентите на големия митинг на 14 декември 1989 година пред Народното събрание към тогавашната партия – майка БКП.

Само ден преди това пленум на ЦК на БКП беше порицал и изключил Тодор Живков от партията. А митингът беше срещу член 1 на тогавашната Конституция, който определяше водещата роля на БКП в българската държава. По-късно на този митинг Петър Младенов произнесе и прословутата си реплика за танковете, която доведе и до неговата оставка. А Живков беше изключен само два месеца, след като беше освободен "с благодарност" от своите постове. Последва арест, разследване, съд и неговата кончина на 5 август 1998 година в София, с което всички обвинения към него отпаднаха. И на 7 септември 2001 година по повод неговата 90-годишнина беше открит паметник в родния му Правец.

Днес Правец отново е празнично оживен – този път по повод 100 години от рождението на именития си съгражданин. Поставя се нов бюст-паметник на Тодор Живков, стягат се улици, открива се експозиция в музея, очакват се гости от различни политически сили, не само от наследничката на БКП – БСП. И може би вече не на митинг, а на тържеството днес някой може и да се провикне "Живков е наш". Впрочем, общинският музей в Правец беше направил неуспешен опит да се спаси преди години от това да бъде само за Тодор Живков, а да стане галерия. Тогава "приюти" сред влагата в килера едно дарение на прекрасните наивни картини на Росен Рашев – Рошпака, който в крайна сметка успя да си ги върне. Но тогава беше друго време и имаше опасност студеният, мраморен музей да бъде закрит. Сега вече, очевидно никой не се притеснява за това и "делото и животът на Живков" се завръщат в музей в родната му къща. Даже този музей открива експозиция от предмети, дарени на него като държавен глава. На централно място е поставено "Седлото за камила от либийския лидер Муамар Кадафи". Друг е въпросът, че тези подаръци трябва да присъстват в държавен музей, тъй като са му подарени не в лично качество.

Това, обаче е само външната страна на официалното завръщане на управлявалия 35 години тоталитарен държавник. В народната памет той все още битува като "Тато, Тошо и бай Тошо" с една голяма илюзия. Че можеш да лапаш, без да си изработил лапането, че социализмът се грижи за всички – и работливи, и мързеливи, и учили, и недоучили и на всеки ще даде по паничка. А заемите ще ги връща някой друг. Сега младите не си спомнят Живков. Чули са нещо за него от своите родители и смятат, че за неговото време съжаляват само социални маргинали. Но пострадалите, жертвите от тоталитарния режим, хората, които прекараха младостта си в лагерите на социализма, като юриста Атанас Железчев, не искат така лесно да се подменя историята. Той самият си спомня времето, когато хора са влизали в лагери и затвори дори само за вицове срещу Тодор Живков. А друг лагерник - "горянинът" Йордан Стойчев е виждал с очите си да убиват за нищо политически затворници. Тези хора не приемат приказката, че някакви "лоши" са вършили престъпленията, а "Тато" нищо не е знаел. За престъпленията няма давност, смятат те, поне в историческата памет.

Днес от дистанцията на времето, когато не ни дразни вече неговият диалект и смях, може да се кажат много неща за Тодор Живков. Безспорно, той беше един много повратлив политик, който балансираше между своята партия и големия брат – СССР, за съжаление невинаги в полза на България. Изпита обаче и самотата на диктатора, която беше неговата лична карма, отбеляза журналистът Христо Христов. А днес си има и наследник – Бойко Борисов. Времето е друго, действията са други, но едно нещо ги сближава, твърди историчката Искра Баева. И това е пренебрежението към политическата система. Живков вече стана синоним не на личност, а на манталитет. И ако искаме да станем част от цивилизована Европа трябва да се разделим с него. И без да рушим паметници, да не поставяме нови в един град, който наричат частен – Правец. И БСП ясно да каже каква е истинската й позиция към Живков – когато го изключи от редовете си или сега, когато участва активно в неговото честване. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
15:53
Донесоха чудотворна икона от Украйна
15:10
Икономическите престъпления в Добрич намаляват, сочи статистика
15:04
Къдроглавите пеликани в „Сребърна“ отново изграждат гнезда
14:39
Още седмица спим с час повече
13:39
Значителна облачност утре но валежите спират
11:56
Днес и утре се очакват повишения на речните нива в Дунавския басейн
11:48
Над 800 участници във фестивала на маскарадните игри
10:16
Вижте в кои областни е обявен оранжев код за силен вятър, обилен дъжд и поледици
09:11
Меката зима събуди рано сенната хрема
09:02
Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на републиканските пътища
08:30
Преглед на печата
08:13
Предупреждават за валежи и вятър в страната
08:04
Курс по даване на първа помощ за мотористи ще се проведе днес във ВМА
17 март 2018 г.
20:02
Поредна трансплантация на черен дроб във ВМА
18:55
Протести у нас срещу джендър идеологията
18:19
Надзирателите събраха 1300 подписа за ден в протестна петиция
17:05
Задава се влошаване на времето
16:48
Явор Колев: Трябва да бъде създаден регистър на педофилите
13:23
Отново протест в Бургас срещу мръсния въздух
12:10
Големият български актьор Васил Михайлов с приз за цялостен принос
11:48
Болниците са като квартална бакалия според Националната пациентска организация
10:50
Форум: Родителска среща - "От нас зависи" представя заплахите пред децата в интернет
09:58
Евростат: Едва един от десет българи спортува
09:49
Агенцията по храните откри сирене и кашкавал с немлечни мазнини
09:37
Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване

Най-четени от Общество

Избор на редактора