Още снимки:
test

Преглед на печата

02.04.2020 08.18

Кризисната ситуация с разпространението на коронавируса очаквано е водеща тема за вестниците в четвъртък.

"Извънредното положение в страната да бъде удължено с още един месец, до 13 май 2020 г. - това ще предложи правителството на Народното събрание. "България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна", се мотивира правителството. Кабинетът изтъква, че наложителността на тази мярка се потвърждава и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб. "Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Обединеното кралство през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент, се казва още в мотивите. Посочва се и че според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица е умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението - хората над 60 години и тези с хронични заболявания. "Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави - членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет", се казва още в мотивите. Досега членове на Националния оперативен щаб нееднократно направиха прогнозата, че пикът на заболяването в България ще бъде около Великден (17 април). Към момента извънредното положение е със срок до 13 април. Не е известно кога Народното събрание би разгледало предложението на Министерския съвет. В момента парламентът не работи, след като се наложи всички депутати да бъдат тествани за коронавирус заради техния болен колега Хасан Адемов от ДПС. Очаква се утре да се разбере как ще се съберат народните представители, за да разгледат предложението за актуализация на държавния бюджет..." - в. "Дневник".

"Броят на жертвите от коронавируса достигна 10 души. 40-годишен мъж - пациент в "Пирогов", чиято проба е била положителна за COVID-19, е издъхнал след внезапно спиране на сърцето. Мъжът е постъпил в лечебното заведение преди два дни със симптоматика на новия коронавирус в среднотежко състояние. Веднага е бил диагностициран с двустранна пневмония, а по-късно е потвърден и COVID-19. По-рано 57-годишен мъж с положителна проба за коронавирус почина в Кюстендил. Мъжът е бил с двустранна бронхопневмония и е бил включен на респираторен апарат. Заедно със съпругата си, той се е върнал на 16 март от Германия. Съпругата му е била приета в кюстендилската болница, след като досега е била на домашно лечение. 422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по последни данни на Националния оперативен щаб, от които 207 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20. Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград. Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица медицински служители - 20 души." - в. "Сега".

"Проф. Витанов: Поведението на хората по празниците ще бъде от решаващо значение "Пик неизбежно ще има и ние се катерим към него. Имаме модел на това как заразата се разпространява в България, Гърция и Сърбия. В началото на епидемията те са били доста по-добре от нас. С течение на времето там случаите се увеличават и мерките се затягат сериозно. Когато се налагат забрани е важно да са такива, че да бъдат спазвани от населението. При нас те не са много сериозни. Смятам, че съотношението между наложените у нас мерки и ефектът от тях е оптимално." Това коментира пред Нова телевизия проф. Николай Витанов, който е част от Националния оперативен щаб, където чертае математическите модели на заболяването. "Празниците винаги са проблематични. Това означава, че много хора ще се съберат на едно място, което може да доведе до нарушаване на карантината. Двете Източноевропейски страни, които са в сравнително добра ситуация са България и Унгария. Към тях можем да отнесем и случая на Дания. Първите 10 дни от епидемията те са били дори по-добре от нас. Само за 5 дни ситуацията обаче се влошава много. Мерките не са били достатъчно взискателни", казва още той. "Поради събирането на много хора около празниците може да се получи "ефектът на дългия пас", което ще рече, че хора от огнища на заразата могат да отидат на нови места, където той не присъства. Така броят на заразените може да бъде увеличен. На третия модел се вижда Турция, където чудовището вече е голямо, въпреки взетите мерки от президента Ердоган. Нашата ситуацията зависи силно от това, как хората ще се държат по празниците. Най-лошият вариант е пикът да се отложи с още три седмици и броят на заразените за ден да се увеличи над 3 пъти." - в. "24 часа".

"Оказа се, че най-големият проблем на парламентаристите у нас е къде да гласуват двете най-важни в момента решения - удължаването на извънредното положение заради бушуващата пандемия и актуализацията на бюджета с поемането на нов дълг, който може да ни спаси от фалит на бизнеса и срив на икономиката. Сградата, където досега "Съединението прави силата" не върши вече работа, защото точно съединението на голяма група хора в момента е забранено. На фона на безкрайните телефонни консултации между политическите сили, плъзнаха из социалните мрежи и 3 екстравагантни варианта. Първият: Депутатите по време на извънредното положение се заселват в гората край Оборище - там, където през 1876 година бе взето решението за отвоюване на свободата и независимостта на България. На това знаково място хем ще отбележат подобаващо годишнината от Априлското въстание, хем ще имат възможност да заседават в предостатъчна социална и политическа изолация. Духът на членовете на Българския централен революционен комитет може да ги направи и по-отговорни към съдбата на отечеството.

Вторият: Старопрестолният град Велико Търново, където се е провело учредителното заседание на българския парламентаризъм, става временно домакин на новите съдбоносни решения на депутатите. С радост ще ги приютят десетките опустели хотели, а сбирките отново ще са на открито - на хълма Царевец. Което пък ще позволи всяко заседание да започва със спектакъла "Звук и светлина" за опресняване на историческата им памет.

Третият: Столичната гордост на кабинета Борисов - Зала "Армеец", има всички удобства да разположи 240-те народни избранници поне през 50 седалки един от друг. Ако се наложат среднощни заседания, депутатите могат и да полегнат на разположените от Карачанов легла за полевата болница." - в. "Стандарт".

"Фалшива заповед уж на Ананиев броди из нета, ГДБОП издирва авторите "Забранява се продажбата на алкохол до второ нареждане! Заповедта да се съобщи на министъра на вътрешните работи и областните управители за сведение." Заповед с това съдържание се сподуля масово в социалните мрежи. Тя има всички атрибути на истинска, а отдолу е монтиран и подписът на здравния министър. Такава заповед обаче Ананиев не е издавала. Нито се обсъжда подобен вариант. ГДБОП е започнала разследване. Издирват се авторите на фалшификацията. Подозренията са, че искат да манипулират пазара, да създадат паника и недоволство сред и без това изнервените българи." - в. "24 часа".

Вестниците информират и за телефонния разговор на премиера Бойко Борисов с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

"Борисов рекламира и на Помпео защитните облекла и маски Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по повод разпространението на пандемията COVID-19. Двамата дискутираха мерките, които всяка една от двете страни прилага, за ограничаването на вируса. Това съобщиха от пресслужбата към МС. Премиерът Бойко Борисов е представил пред Помпео успешната реорганизация на българската индустрия, която от седмици произвежда защитни облекла, шлемове, очила и маски. Българският министър-председател е подчертал в разговора, че облеклата отговарят на сертифицирани стандарти и изисквания за всички, работещи пряко с коронавируса..." - в. "Сега".

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по повод разпространението на пандемията COVID-19, съобщи пресцентърът на кабинета. Двамата са дискутирали мерките, които всяка една от двете страни прилага, за ограничаването на вируса. Премиерът Бойко Борисов представил пред Помпео успешната реорганизация на българската индустрия, която от седмици произвежда защитни облекла, шлемове, очила и маски. Българският министър-председател подчертал в разговора, че облеклата отговарят на сертифицирани стандарти и изисквания за всички, работещи пряко с коронавируса. Българският министър-председател посочил и приетия от правителството пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците. Той подчертал пред Помпео, че страната ни полага усилия да се запази заетостта на всеки гражданин. "Като мине времето на пандемията, България, Европа и САЩ, които споделят еднакви демократични ценности и свободи на гражданите, заедно като стратегически партньори ще измъкнат държавите си от икономическата криза вследствие на коронавируса", казал в телефонния разговор Майк Помпео. Премиерът Борисов и държавният секретар Помпео са обменили мнения и за лекарства, медицински консумативи и тестове за диагностика на COVID-19. В разговора е било посочено, че учени и специалисти от САЩ разработват ваксина срещу вируса и България ще е сред първите страни, с които ще я споделят. Българският министър-председател Борисов поискал комплекти за тестове по метода PCR, пиш ев съобщението. Бойко Борисов и Майк Помпео са били единодушни, че всички страни са длъжни да продължат борбата с пандемията чрез взаимопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението. "Всяка държава има свои опит и знания, но ако споделяме заедно ефективните мерки ще се справим по-бързо в битката с пандемията", заявил още премиерът Борисов." - в. "Труд".

Енергийният сектор също е във фокуса на всекидневниците.

"Фирмите и домакинствата няма да си получат скоро компенсациите за надплатените пари за парно, топла вода и природен газ за периода 5 август 2019 - 31 март 2020 г. За целта трябва да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, които вече са внесени в Народното събрание. Текстовете обаче предвиждат протяжна процедура за преизчисляване на цени и фактури за 8 месеца назад, преминаваща през няколко етапа. Освен това по тях са внесени сериозни възражения и забележки от бизнеса. Освен това се оказа, че има депутат, заразен с коронавирус, и планираните извънредни заседания се отменят, за да може народните представители да бъдат изследвани. Възможно е парламентът да остане затворен за седмици, ако се наложи карантина. За преизчисляване на сметки със задна дата и връщане на надвзети пари се заговори, след като "Булгаргаз" и "Газпром" се договориха за намаляване на цената на руския газ, считано от 5 август 2019 г. Така за периода до 31 март руската компания трябва да върне на "Булгаргаз" 150 млн. лева, а на свой ред българското предприятие трябва да възстанови парите на своите клиенти - химически заводи, топлофикации, газоснабдителни дружества и т.н. След това пък доставчиците на енергия трябва да върнат на своите абонати надплатените суми. За всеки от тези етапи от преизчисления по веригата трябва да се произнесе Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР, като одобри коригирани цени за всеки от месеците от август до март, предвижда проектът, за промени в Закона за енергетиката, който бе внесен в парламентарното деловодство. Той е подготвен от работна група, но е минал през Министерския съвет за одобрение, а за пестене на време е внесен с подписа на депутат от ГЕРБ Валентин Николов. По тази причина обаче общественото обсъждане бе претупано за два дни - и то почивни, събота и неделя, а проектозаконът няма оценка на въздействието. Засега е ясно само, че пари "на ръка" на хората няма да се връщат, а надвзетите суми за парно и природен газ ще се приспадат от следващи сметки - след като законовите поправки бъдат одобрени и след като цените и фактурите бъдат преизчислени със задна дата, което ще отнеме месеци. Връщането на надвзетите 150 млн. лева е много важно в условията на коронакризата, в която доходите на много фирми и граждани са застрашени. За някои фирми и домакинства то е единствен шанс да останат редовни платци и да не закъсват с плащането на сметките..." - в. "Сега".

"С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), считано от 1.04.2020 г., се определят нови пределни цени на топлинната енергия на енергийните дружества в сектор "Топлоенергетика", ползващи природен газ като основен енергиен носител, съобщи пресцентърът на КЕВР. За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 26,47 %, във Враца - с 22,52%, в Пловдив - с 12,11%, в Плевен - с 15,65%, в Бургас - с 17,30%, във Варна - с 8,27%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 17,54% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград - с 16,88%. Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е в размер на 21,84%. "Приехме окончателни решения за цените на топлинната енергия и цените на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно производство на топлинна и електрическа енергия и тези цени също са влизащи в сила от 1 април 2020 година. Считано от днес се определят нови пределни цени на топлинната енергия на енергийните дружества в Република България от Сектор "Топлоенергетика", които ползват природния газ като основен енергиен носител", поясни той. "С решението си КЕВР утвърди от 1 април цените на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват като основно гориво природен газ като средното намаление на високоефективната електрическа енергия за ези дружества е в размер на 27,91 %. На същото заседание КЕВР се произнесе с решение и за цените на електрическата енергия от 1 април 2020 година. След извършен анализ, бе решено цените да не бъдат изменяни и те остават на нивото, което е определено от 1 юли 2019 година. В мотивите към решението регулаторът посочва, че намалението на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от дружествата в Сектор "Топлоенергетиката" единствено може да компенсира разходи в същия размер на Фонда "Сигурност на енергийната система" към НЕК във връзка с изкупуване от обществения доставчик на осигуряваните от ТЕЦ-Марица 2 количества допълнителни на ел. енергия, необходима за задоволяване на нуждите на регулирания пазар", допълни председателят на КЕВР. Цената на природния газ ще бъде по-ниска с 42,78 процента от 1 април, съобщи още Иван Иванов. Той уточни, че КЕВР днес е имала заседание, за да утвърди цената за април, по която общественият доставчик да продава природен газ за крайните снабдители, както и за лицата, които притежават лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Иван Иванов посочи, че утвърдената на КЕВР цена на природния газ от днес е 25,20 лв. за мегаватчас. В сравнение с действащата през първото тримесечие на 2020 г. цена от 44,04 лв. намалението е с 18,84 лв., което представлява понижение с 42,78 процента. В решението на КЕВР са отразени всички промени в котировките на природния газ на европейските хъбове до вчера - 31 март 2020 г., уточни председателят на КЕВР." - в. "Стандарт".

"Крайно време е българското правителство да приеме една по-рестриктивна политика по отношение на акциза върху горивата". Това заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и TV1 Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум. "От ниския акциз в България се облагодетелства доставчикът на суровините за страната, а не държавата. Сега е изключително подходящо държавата да ревизира политиката си по отношение на акциза за вносните енергийни продукти. Това нещо ще бъде от полза за държавния бюджет", отбеляза Казанджиев. Според него сега Комисията за защита на конкуренцията трябва да направи "задълбочено, многофакторно изследване относно ценовата политика на "Лукойл България". Той поиска и управляващите да помислят и за преразглеждане на политиката по отношение на данъчните складове." -в. "Дневник".

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
18:54
Делфинариумът във Варна отваря врати утре
18:10
Варненските любители на "железните коне" откриват мотосезона в събота
17:49
Задържаха мъж, нанесъл побой на бившата си приятелка
17:33
Граждани заключиха крадец на терасата си тази сутрин във Варна
15:59
Варненският районен съд осъди трима за държане на акцизни стоки без бандерол
15:47
Хитове от мюзикъли в Арии от Балкона на Театъра във Варна на 30 май
15:46
Съдят варненец за измама с некачествени метални профили
15:31
Приключват ремонтите на улици в районите „Приморски“ и „Одесос“
15:16
Година ефективна присъда получи наркодилър във Варна
14:25
Всички карти за градски транспорт на лица с увреждания и ученици ще важат до края на юни
13:31
Градушка удари във Владиславово
08:00
Преглед на печата
28 май 2020 г.
17:34
53 етажни собствености се състезават в конкурса за най-красива градинка във Владиславово (СНИМКИ)
15:38
684 лица са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна карантина
15:19
Електронният прием за детските градини започва на 1-ви юни
15:12
Съдят мъж за скимиращо устройство и наркотици
15:03
Проверяват градинките в "Приморски", поддържани със средства по общински проект
14:53
Районният съд във Варна осъди 34-годишeн мъж за поредица кражби на шоколадови бонбони
14:39
Къща е изгоряла призори в с. Китка, общ. Аврен
14:11
Уникална за региона IT гимназия отваря врати във Варна на есен
12:51
Изложбата "Надежда" на Ивайло Евстатиев с вернисаж във Варна днес
11:39
Превозвачите негодуват: от София до Варна пътуват двама души
11:02
Няколко района без вода днес във Варна
08:00
Преглед на печата
27 май 2020 г.
18:18
Ремонтът на дефектиралия тръбопровод тече с ускорени темпове. Полагат трасето на 22 м. дълбочина

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора