Още снимки:
test

Съдът не допусна изграждането на нова висока сграда до Музея по история на медицината

19.02.2020 09.34

Днес Административен съд – Варна със свое Решение отмени, по жалба на УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД, Заповед № 068/29.01.2019 г. на Главния архитект на Община Варна, с която е разрешено изработването на проект за Подробен устройствен план /ПУП/ за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ІV «за обществено обслужване». Издадената Заповед е в резултат от заявление, подадено от заинтересованата страна „Юнион Тур“ ООД, в което заявителят е поискал да се открие производство по реда на чл.135 от ЗУТ за допускане, проучване и проектиране на изменение на ПУП за поземлен имот по КК на гр. Варна. Откриването на процедурата е продиктувано от желанието на собственика да измени отреждането на имота от „за обществено обслужване“ в такова „за жилищно строителство“. Иска се също с новия ПУП-ПРЗ в имота да се допусне застрояване в рамките на максимално допустимите параметри за градоустройствена зона Ц2, в която попада имотът, съгласно Общия устройствен план на гр. Варна от 2012 г
Като заинтересовани страни по делото бяха конституирани „ЮНИОН ТУР“ ООД ; Варненска и Великопреславска Митрополия и Община Варна - собственици на имоти с общи граници на бул.“П.“№51. УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД е собственик на имот, върху който са изградени и съществуват към настоящия момент две сгради, които притежават статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност – „Възрожденска сграда в комплекс с параклис“. Параклисът „Свети пророк Илия“ е собственост и се стопанисва от Варненската и Великопреславска света Митрополия. Втората сграда на УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД – Варна е двуетажната сграда, известна сред варненци като първата дарителска болница в България и към настоящия момент е със статут на паметник на културата с национално значение. В нея се помещава експозицията на единствения на Балканския полуостров Музей по история на медицината. Към настоящия момент имотът на „Юнион Тур“ ООД се ползва като обществен паркинг. Според жалбоподателя, с издаване на процесната заповед се цели заинтересованото лице „Юнион Тур“ ООД безвъзмездно да придобие част от имота на УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД.

Съдът счита, че ответникът е допуснал съществено нарушение на административно производствените правила, тъй като не е уведомил УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД и Варненската и Великопреславска Митрополия за откриване на процедурата по изменение на ПУП-ПРЗ пред Главния архитект на Община Варна.

В хода на делото бе допусната и съдебно-техническа екпертиза от вещо лице архитект. Видно от заключението на вещото лице, имотът на УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД, както и имотът на заинтересованата страна „Юнион Тур“ ООД, попадат в градоустройствена зона Ц2.Експертът отбелязва, че макар и да попада в зоната на стария градски център, отразена в ОУП с индекс Ц2, за него действа специален режим на културно-историческа защита, доколкото той попада в обхвата на архитектурно-археологическия резерват „Античен град Одесос – Варна”, където се препоръчва (без да се ограничава) „ниско” до „средно застрояване” с кота корниз 15,00 м.

В заключение съдът налага извода, че оспорената в настоящото производство Заповед № 068/29.01.2019г е постановена от компетентен орган по силата на изрична делегация, но същата е незаконосъобразна като постановена в нарушение на законовите изисквания за форма и съдържание, при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и в нарушение на материалния закон.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
15:41
Над 740 са проверките във Варненско днес за спазване на наложена задължителна домашна карантина
15:32
Мъж избяга от варненска болница, след като пребитата му приятелка починала
15:21
394 души са потърсили доброволците към Община Варна
15:16
Раздават 1,5 тона спирт на болници и поликлиники във Варна
12:50
Вандали потрошиха една от мобилните чешми във Варна
12:48
Задържаха 43-годишен в „Максуда”, обиждал и оказвал съпротива на полицаи
12:46
Рибарски принадлежности изгоряха при пожар във варненски склад
12:43
Варненец открадна тонколони от кола
10:25
Детски конкурс за ревю на книга организират във Варна
10:23
Таксиметрови шофьори от Варна излизат днес на протест
10:08
В „ДКЦ V Варна – Св.Екатерина“ вече се извършва бърз тест за антитела срещу корона вирус
08:28
Преглед на печата
07 април 2020 г.
23:53
Иван Портних:Носенето на маска е уважение към околните и лост за ограничаване на заразата/Видео/
21:32
Масово се кара без книжки и номера във Варненско
20:47
Стара Варна: Ходенето на баня - истинско събитие
20:29
В сряда край морето ще е ясно и слънчево
20:28
Флотилия бойни и спомагателни кораби с нов командир
20:17
И Иван Портних честити на медиците 7 април
20:12
25-годишен отараши магазин във Варна, пипнаха го
20:00
Общинските съвети може да провеждат заседания от разстояние
19:10
Отварят нов офис на Бюрото по труда във Варна
17:25
Във Варна и областта са проверени 888 лица за спазване на наложената им задължителна домашна каранти
17:08
Дадоха на съд управителка на дружество, измамила 5-ма души с над 15 000 лв.
16:13
На 03.04. Председателският съвет с действия за подпомагане на общ. здравни заведения във Варна
15:23
Медицински сестри помагат при раздаването на пенсии

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора