Още снимки:
test

Преглед на печата

17.01.2020 08.16

24 часа

30 апартамента във взривения блок във Варна са напълно необитаеми

Дни преди това бившият полицай накарал съсед да му купи 30 л бензин и 11 л пропан-бутан.

Още не е ясно дали е искал да се самоубие или случайно е предизвикал взрива, преди да излезе от жилището.

Заподозреният за адския взрив във Варна бивш полицай Веселин Димитров е втората жертва от подпаления блок 302 в кв. "Владиславово". Че останките от разчленения труп са на обявения за издирване мъж, бе потвърдено от първоначалните данни от съдебномедицинската експертиза. Другото тяло е на 53-годишната жена, която живеела в съседния апартамент.

Труд

Българи в болнични, а работят в Гърция

С болнични българи отскачат да изкарат по някой лев като сезонни работници в Гърция. Такива сигнали от Благоевград проверяват служители от социално министерство, съобщи пред "Труд" ресорният министър Деница Сачева. Тя уточни, че става въпрос за болнични, чиято продължителност е над един месец. Разходите за изплащане на болнични на хазната са достигнали 463 млн. лв., уточни социалният министър.

Сачева коментира, че има регионален принцип на боледуване и предстои да се провери на кои места има работодатели, които карат целенасочено работниците си да излизат в болнични, за да пестят от заплати.

Монитор

Бездомниците двойно по-скъпи на Варна от София

В столицата за престой и покрив на бездомниците, приютявани в кризисния център и филиала към него от началото на декември до края на март, реално се падат по 13,7 лева на нощувка.

За посочения период през 2018-2019 г. има регистрирани 18 150 нощувки на бездомни лица. Средствата за кризисния център, отпуснати от кметството, са били 250 хил. лв. Същият е бюджетът и за настоящия сезон. От началото на декември 2019 г. до 12 януари 2020 г. има регистрирани 7140 нощувки.

"Важно е да се подчертае, че това не са брой бездомни лица, защото повечето от тях използват многократно услугите на Кризисния център и нощуват в него много повече от веднъж, т.е. посочените цифри са с натрупване", уточняват от "Московска" 33. Отпуснатите пари се изразходват за заплащане на трудови възнаграждения, включително и осигуровки на назначените служители в центъра, за закупуване на хигиенни материали, медикаменти, заплащане на комунално-битови разходи.

Сега

€268 млн. от ЕС за "Струма" може да идат за други проекти

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски ще плащат за държавната си охрана, предоставена им от НСО по тарифа на началника на службата. Това ще стане, ако парламентът приеме промяната в Закона за НСО, внесена от четирима депутати от ДПС. Това са председателят на движението Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Промяната в закона е само една - че охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тези категории лица не ползват задължително охрана. По закон тя им се осигурява "при конкретна застрашеност". Решението за това взема комисия, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО.

Капитал дейли

Защо здравната каса и ресорното министерство пак са в конфликт

"България няма да загуби тези 268 млн. евро европейско финансиране за автомагистрала "Струма", обяви председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски пред bTV. От думите му се разбра, че парите може просто да се пренасочат в други проекти, за да не бъдат загубени.

Той коментира вчерашното съобщение на АПИ, че "България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле", за да прави корекции по трасето. А това означава неспазване на сроковете и загуба на европейското финансиране за проекта.

Дума

ДПС ще подкрепи вота на недоверие

Ще подкрепим заявения вот на недоверие срещу правителството, обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев след консултациите с депутатите на БСП днес в парламента. Той добави, че причините са няколко - водната криза, кризата с отпадъците и управленската програма на ДПС, която е базирана на екологични принципи.

Според него политиката в сферата на водите, в сферата на отпадъците, която води управляващата коалиция най-меко казано е хаотична. Тя води до перманентни кризи. Резултатите от този вот ще бъдат в няколко посоки, отбеляза Цонев. Той споделя мнението на БСП, че чрез дебата по вота ще се посочат истински проблеми. По думите му от левицата много детайлно са развили мотивите си. Депутати от ДПС също са разработили проблеми и мотиви, които ще бъдат съобщени в зала, по време на дебатите по вота. Някои от тях съвпадат с тези на БСП, други са различни, посочи Цонев.

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
10:28
Повече курсове на автобусите на днешната Голяма задушница във Варна
10:20
Днес прослушват талантите за XIX Регионален ученически конкурс "Моята България" във Варна
10:01
Местност край Варна е без вода днес
08:27
Преглед на печата
21 февруари 2020 г.
18:51
Започват прослушванията за XIX Регионален ученически конкурс "Моята България" във Варна
18:48
Без промени при кандидатстването на варненските ученици в чужд университет тази година
18:45
Допълнителни курсове на автобусите за Голяма задушница утре във Варна
18:41
Във варненската регионална библиотека стартира „Пощенска кутия за истории”
16:58
Във Варна приеха Програма за дейността на Местната комисия за борба с трафик на хора
15:28
Снимки с коне, концерт и изложба за 3-ти март в Морската градина във Варна
15:25
Организират нова среща за взаимопомощ на болните от Паркинсон във Варна
14:14
22-годишен в ареста, пробвал да пробута фалшива столевка в магазин във Варна
12:55
Започва планирането на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020”
12:03
Осем контейнери за смет горяха тази нощ във Варна
11:55
Ремонтът на Варненската търговска гимназия върви с бързи темпове
11:49
Приеха Програма за дейността на Местната комисия за борба с трафик на хора за 2020 г.
10:56
Затварят временно част от платното на ул. "Девня"
10:26
Варна е домакин на най-голямото международно изложение „Световно образование“
10:25
С конференция и безплатен тур във Варна отбелязват днес Международния ден на екскурозовода
10:16
Хванаха 19-годишна с дрога във Варна
10:08
Без ток днес във Варненско ще са...
10:04
Търсят изпълнители за ремонта на сградата на варненската полиция
08:05
Преглед на печата
20 февруари 2020 г.
17:39
Ивайло Стоянов свири Черно море-Левски
17:02
40 училища ще се състезават в „Ученическа купа Варна“

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора