Още снимки:
test

Курс по управление на тротинетка или пикник по средата на булевард

22.09.2019 16.02

В центъра на София няма автомобили! Ако не вярвате, убедете се сами като посетите „Александър Стамболийски”, който е един от затворените булеварди в централната градска част. Едни избраха локацията, за да се научат да карат електрическа тротинетка, други да се поразходят на воля, а трети – да си направят импровизиран пикник, видя репортер на БГНЕС.

Затвореното пространство даде възможност на млади и стари ентусиасти за първи път да се качат на двуколката, превърнала се в тотален хит за превозване в натоварените условия на градския трафик. Едни с увереност се мятаха на возилото, други път им трябваше малко кураж и напътствия на наблюдаващите полицаи. Съвети даваха и представители на една от фирмите, които предоставят срещу заплащане услугата в столицата. Щанд с пътна маркировка опъна и Държавната агенция по безопасност на движението.

На друг щанд ни посреща Александър, чиято компания предоставя за обществено ползване тротинетки. Той сподели, че са решили да използват днешния ден без автомобили, за да покажат на хората как най-безопасно да се придвижват по улиците.

„Искаме да им кажем, че трябва преди всичко, задължително да ползват каски и да карат в най-дясната част на дясното платно. Ползвателите трябва да изградят някаква култура при употребата на електрическите тротинетки“, категоричен е Александър.

Най-честите грешки, според наблюденията му, са свързани с неправилното пресичане. „Тротинетката трябва да се приравни към велосипеда. Когато се пресича с колело, каращият трябва да го бута по пешеходната пътека. Прави ми впечатление, че хората не слизат от тротинетките“, отбелязва той.

„Бъдещето е в тротинетките, ако искаме да намалим задръстванията и хората да слязат от колите. С тях ще подобрим качеството на въздуха“, смята мъжът и съветва: Не се стягайте, карайте внимателно с каска”.

Запитан какво мисли за идеята да се вади книжка за тротинетките, Александър е категоричен, че все едно да се иска книжка за каране на велосипед. Срещу тази идея се обяви и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Книжки за такъв тип превозни средства не трябва да се изискват“, категорично заяви пред БГНЕС и нейният председател Малина Крумова. Същевременно тя съветва, че всеки трябва обаче да познава правилата за движение по пътищата.

Познаването на правилата трябва да залегне още в детската градина и училището. От малки трябва да се учат на основни правила и рискове и начините за предотвратяване на тези рискове, както и възпитание у децата да спазват тези правила, препоръчва Крумова и призна, че самата тя е имала нужда от ценни съвети за карането на тротинетка.

„Опитах да карам такава тротинетка, но не е толкова проста работа. Наистина, запознавайте се, преди да се качите. Това е един от основните фактори, които ще предотврати евентуални рискове, когато човек излезе на пътя или по велоалеите“, съветва Малина Крумова.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
17:53
МОН връчи наградите "Питагор" за принос в науката
17:12
Борисов честити Рамазан Байрам на всички мюсюлмани
14:57
Патриарх Неофит оглави празничния молебен за 24 май
14:34
Танцьори и музиканти искат отваряне и на залите за изкуство
14:27
Проф. Генчо Начев: Навреме облекчиха мерките
12:55
Фандъкова: Получавам стотици молби от деца – „Искаме пак на училище“
09:22
Главният мюфтия отслужи молитва за Рамазан Байрам на открито
08:33
19 нови случая на COVID-19 и четирима починали за денонощие
08:04
Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам
08:00
Облачно и дъждовно на места
07:56
Върви, народе възродени...
23 май 2020 г.
18:33
Омбудсманът: Съдебната реформа трябва да продължи
18:23
Доц. Околийски: СЗО полага огромни усилия да открие първоизточника на COVID-19
16:24
Уникални археологически проучвания се провеждат в Созопол
14:53
Багер разкопа пясъчните дюни в Ахтопол
14:34
Завърши годишният ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"
11:15
Запечатаха заведения в Пловдив заради нарушения на мерките срещу коронавируса
11:06
Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам
11:00
Възстановяват се граничните проверки на ГКПП Стрезимировци и Олтоманци
10:52
Въпреки коронакризата: Общините регистрират излишъци
09:30
Последни данни: 36 новозаразени у нас, 39 са били излекувани
09:26
В Плевен откриха стар невзривен снаряд
08:50
Лекарка от Троян и социален работник от Ловеч са с COVID-19
08:20
Проверяват за пестициди в р. Янтра заради измиране на риба
08:10
Слънчево, със слаби валежи на изток, затопля се

Най-четени от Общество

Избор на редактора