Още снимки:
test

Курс по управление на тротинетка или пикник по средата на булевард

22.09.2019 16.02

В центъра на София няма автомобили! Ако не вярвате, убедете се сами като посетите „Александър Стамболийски”, който е един от затворените булеварди в централната градска част. Едни избраха локацията, за да се научат да карат електрическа тротинетка, други да се поразходят на воля, а трети – да си направят импровизиран пикник, видя репортер на БГНЕС.

Затвореното пространство даде възможност на млади и стари ентусиасти за първи път да се качат на двуколката, превърнала се в тотален хит за превозване в натоварените условия на градския трафик. Едни с увереност се мятаха на возилото, други път им трябваше малко кураж и напътствия на наблюдаващите полицаи. Съвети даваха и представители на една от фирмите, които предоставят срещу заплащане услугата в столицата. Щанд с пътна маркировка опъна и Държавната агенция по безопасност на движението.

На друг щанд ни посреща Александър, чиято компания предоставя за обществено ползване тротинетки. Той сподели, че са решили да използват днешния ден без автомобили, за да покажат на хората как най-безопасно да се придвижват по улиците.

„Искаме да им кажем, че трябва преди всичко, задължително да ползват каски и да карат в най-дясната част на дясното платно. Ползвателите трябва да изградят някаква култура при употребата на електрическите тротинетки“, категоричен е Александър.

Най-честите грешки, според наблюденията му, са свързани с неправилното пресичане. „Тротинетката трябва да се приравни към велосипеда. Когато се пресича с колело, каращият трябва да го бута по пешеходната пътека. Прави ми впечатление, че хората не слизат от тротинетките“, отбелязва той.

„Бъдещето е в тротинетките, ако искаме да намалим задръстванията и хората да слязат от колите. С тях ще подобрим качеството на въздуха“, смята мъжът и съветва: Не се стягайте, карайте внимателно с каска”.

Запитан какво мисли за идеята да се вади книжка за тротинетките, Александър е категоричен, че все едно да се иска книжка за каране на велосипед. Срещу тази идея се обяви и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Книжки за такъв тип превозни средства не трябва да се изискват“, категорично заяви пред БГНЕС и нейният председател Малина Крумова. Същевременно тя съветва, че всеки трябва обаче да познава правилата за движение по пътищата.

Познаването на правилата трябва да залегне още в детската градина и училището. От малки трябва да се учат на основни правила и рискове и начините за предотвратяване на тези рискове, както и възпитание у децата да спазват тези правила, препоръчва Крумова и призна, че самата тя е имала нужда от ценни съвети за карането на тротинетка.

„Опитах да карам такава тротинетка, но не е толкова проста работа. Наистина, запознавайте се, преди да се качите. Това е един от основните фактори, които ще предотврати евентуални рискове, когато човек излезе на пътя или по велоалеите“, съветва Малина Крумова.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
18:46
600 артилеристи стрелят на 10-дневно обучение на полигона „Корен“
18:12
България първа в Европа по дял на хората, застрашени от бедност
17:38
Два нови случая на чума по свинете в Монтанско
15:48
Екип на американските ВВС идва у нас за обучението на новите Ф-16
15:32
Сотир Цацаров и Иван Гешев на посещение в САЩ
15:17
ВСС намекна за оставка на Панов: Използва съда като лична трибуна, да понесе отговорност
15:01
Медицински специалисти се барикадираха в Министерство на здравеопазването
13:19
Българинът не се отказва от домашната ракия, туршиите и прането на балкона
13:16
Граждански организации алармират за прикриване на смъртни случаи от наркотици
12:13
Хванаха еднометрова игуана на дърво в Стара Загора
12:04
Болниците нямат интерес да разкриват лекарски грешки
12:00
Аварирал автобус затруднява движението в тунел Витиня
11:56
Бум на хепатит А в Сливенско
11:30
Без вода останаха жители на 6 пловдивски села
10:56
За нов модел в здравеопазването зоват медсестри
10:30
Жители на три села край Гърмен се оплакват от режим на тока
10:26
Ремонтират мантинелите на АМ "Тракия"
09:10
Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани
08:08
Циганското лято продължава
08:05
Поддържаме високо ниво в анестезиологията, категоричен лекар от "Пирогов"
15 октомври 2019 г.
18:23
Ученик от Пловдив в топ 5 на Масачузетския технологичен институт
17:41
Изявлението на Лозан Панов по делото "Полфрийман" нажежи страстите във ВСС
17:17
Изпратиха 39-ия ни военен контингент за Афганистан
16:14
Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в област Шумен
15:36
Отчетоха високи нива на мръсен въздух в Русе

Най-четени от Общество

Избор на редактора