Още снимки:
test

Съдебна процедура бави ремонтните дейности в НУ „Васил Левски“ във Варна

07.08.2019 17.17

Съдебна процедура бави ремонтните дейности на НУ „Васил Левски“ във Варна, предаде репортер на Днес +. Това стана ясно на брифинг, организиран от администрацията на район Аспарухово. Причината е ново дело за обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта, заведено от фирмата изпълнител на строежа на сградата „Стоянстрой“ ЕООД в Районен съд Варна на 13/12/2018г.

„Доказателствата бяха поискани от фирмата, въпреки че само месец по-рано приключи аналогично дело, образувано по молба на Община Варна, по което Общината поиска обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта, с цел да гарантира, че средствата, които ще вложи за основен ремонт на сградата, ще бъдат възстановени.“ Това заяви кметът на района. „В момента вече ремонтът е започнал. Работи се усилено на обекта, осигурени са необходимите средства от бюджета на Община Варна, така че да може да се извърши качествен ремонт. Фирмата, която е ангажирана с ремонтите е „ БГ Ленд“. През учебната 2019-2020 година децата ще бъдат настанени в СУ „Любен Кравелов“, допълни кметът.

Повече яснота относно процеса на течащите съдебни действия даде главният юрист на Община Варна Стоян Ненчев. От изявлението му стана ясно хронолигично какви съдебни действия са предприети към момента.

„Въз основа на това производство Община Варна заведе съдебен иск срещу „Стоянстрой“ за 1 200 940 лв., като първото заседание е насрочено за 17/10/2019 г. в Окръжен съд – Пловдив“, заяви експертът. „Междувременно по делото в Районен съд Варна, заведено от „Стоянстрой“, бе допуснато извършване на съдебно-техническа експертиза от вещи лица. Те трябваше да дадат заключение, дали конструкциите на сградата са изпълнени съгласно проекта или са в отклонение от него. След експертизата, която изготви инж. Героги Кондов, стана ясно, че има несъответствия между строителните доклади на фирмата изпълнител, което неминуемо се тълкува като неправомерно издаден акт 15“, коментира още главният юрист на Общината.

На брифинга присъства и представител на фирмата – изпълнител на ремонтните дейности по сградата на училището – координатор – проекти към фирма „ Бг Ленд“, който не се ангажира със срокове, в които да се изпълни проекта.

„Учениците от НУ “Васил Левски“ ще започнат учебната година в сградата на СУ „Любен Каравелов“, заяви началникът на Отдел „Образование“ към Дирекцията „Образование“ към Община Варна Елена Кенарова. Тя допълни, че тъй като предстоят реновативни дейности по ОП „Региони в растеж“ в Морската гимназия, където до момента се помещаваха децата от НУ „Васил Левски“, децата ще бъдат преместени в другото по големина и капацитет на сградата училище - „СУ „Любен Каравелов“

„Броят на учениците, които няма да прекрачат прага на училището си и ще бъдат преместени, е около 300. Тази бройка ще се промени, тъй като и в момента има текучество на ученици. Когато се преместихме в Морската гимназия, децата бяха 385, а сега са едва 300“, заяви директорът на НУ “Васил Левски“ Стела Петрова.

Припомняме, че сградата на началното училище беше затворена и обявена за опасна, след множество проблеми, установявани с констативни протоколи за периода от 2012-2018 година. Някои от тях са били отстранявани частично и временно от фирмата, изпълнител на сградата „Стоянстрой“. Предвид невъзможността за качествено отстраняване на проблемите, Община Варна възложи конструктивно и техническо обследване, което наложи сградата да бъде обявена за опасна.

Геновева Михайлова

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
14:51
Проф. д-р Красимир Иванов извърши първата операция с робот Da Vinci Xi във Варна /Видео/
14:46
Спортен празник за Деня на християнското семейство
14:12
29-годишен мъж опита да измами униформени във Варненско с нерегистриран автомобил
14:08
Ангелкова: "Златни пясъци" и Варна имат бъдеще в конгресния туризъм
13:27
И тази година ще има коледно-новогодишен базар в центъра на Варна
12:40
Девети кулинарен фестивал "Да споделим Никулден" ще се проведе във Варна
12:37
Спасяват 23 дървета от отсичане със специална машина във Варна
12:03
Административният съд отхвърли жалбата на кандидат-кмет за варненски район
12:00
Задържаха 46-годишен варненец за насилие и закана за убийство на родителите си
11:30
Треньорът на ВК Черно море БАСК: Решаващ за победата срещу Дунав бе началният удар
11:08
Институт по Океанология-Варна: Пластмасите са най-големият замърсител в Черно море
11:05
Без вода днес във Варна ще са...
11:03
Променят маршрута на още 3 автобусни линии във Варна
11:00
Глобиха супермаркет във Варна, изхвърлил обелки от портокали в общите контейнери
10:40
ЦОП „Бъдеще за децата на Аспарухово” очаква гости с отворени врати
10:23
Предлагаме на китайци да строят магистрала „Черно море”
09:20
Без ток днес във Варна ще са...
09:18
"Министърът-женкар" с Христо Гърбов гледаме днес във Варна
09:15
И днес автобус №13 във Варна с променен маршрут
09:13
НАП разяснява Наредба Н-18 на семинар във Варна
08:40
Преглед на печата
19 ноември 2019 г.
19:09
И тази година „ Бабите плетат за децата“
16:31
Дават на съд служителка от фирма за бързи кредити за теглене от чужда карта
15:43
MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин/Видео/
14:21
Първият университет в България с Център по медиация ще бъде ИУ – Варна

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора