Още снимки:
test

Стария Бряст – „Европейско дърво на годината”

20.03.2014 13.50

Дългоочакваната победа на българското дърво в конкурса "Европейско дърво на годината" е вече факт. На провелата се вчера в Брюксел церемония по награждаване в четвъртото издание на конкурса, Старият бряст на Сливен бе обявен за първенец в надпреварата тази година с 77526 гласа. Второто място остана за унгарската дива круша от Гьодьольо с 36925 гласа, а на трето място се класира полското дърво - Дъбът на Вибицки в Бендомин с 16768 гласа. 

Тази награда е истинско признание за българската природа и история и показва способността на общностите - местни и национални, да поддържат и съхраняват своите символи и корени. А Старият бряст е същинско "Дърво с корен"!

На церемонията, която се проведе вчера в Европейския парламент, победителите бяха приветствани и наградени от Павел Пок, член на Европейския парламент и съветник по въпросите на Южна Моравия, Ярослав Паролев и Мирослав Кундрата, директор на чешката фондация "Партньорство", организатор на конкурса. Българската награда прие кмета на гр.Сливен, г-н Кольо Милев, който благодари за огромната подкрепа, получена за сливенското дърво не само от родния град, но и от цялата страна, а и от чужбина. Като поздрав към организаторите и гостите от българска страна представяне направи ансамбълът за народни песни и танци - "Сливен", което завърши с българско хоро за всички.
Гласуването се проведе през месец февруари на www.treeoftheyear.org и в него участваха победителите от националните конкурси на 10 европейски държави – България, Чехия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Шотландия, Словения и Уелс. „Дърветата бяха подкрепени главно от своите местни общности, които ги приемат като неразделна част от тях самите. Бихме искали да благодарим на всички наши партньори и особено на хората, дали своите гласове, които ни помогнаха да споделим историите на дърветата”, казва Ладислав Мико, зам.генерален директор на DG SANCO и член на борда на чешката фондация „Партньорство”.

„Най-голямата полза от конкурса, споделя Павел Пок, е насочване на вниманието към заобикалящата ни природа чрез интересни европейски дървета и тяхното важно природно, социално и историческо наследство, което ние трябва да съхраняваме и ценим”

За съжаление не всички състезаващи се дървета успяха да „преживеят” конкурса. Ураган, който премина през Великобритания и Ирландия през средата на Февруари, изкорени един от участниците – най-голямата сива топола в Ирландия. „Тъжното събитие помага да се подчертае идеята на конкурса: че трябва да ценим всички стари дървета докато те все още са тук”, казва Мирослав Кундрата.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
13:30
Проверяват дали водата в язовир "Пчелина" е годна за пиене
13:27
Стефан Данаилов излезе от комата и е в съзнание
13:10
Детската градина - безплатна за ромчета и за социално слаби
12:52
Община Созопол и концесионер на плаж в спор за пясъчна дига
12:50
В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим
12:45
МОН обяви 2 нови проекта за над 187 млн. лв.
12:37
Русенският университет кани кандидат-студенти и техните родители да се запознаят със специалностите и условията за обучение
12:35
Откриват изложба на 18.11 във Военен клуб Русе
11:52
Стоянка Мутафова е приета в реанимацията на ВМА
11:50
Ловците в Берковица са изрядни
11:38
Коледните къщички в Габрово очакват своите обитатели
11:35
Заради преасфалтиране временно спират движението по ул. "Университетска" край Шумен
10:40
Децата без такса при джипито, искат от пациентска организация
10:35
Боян Магдалинчев: Президентът няма основание да сезира КС за избора на Гешев
10:30
Без сняг до края на ноември
10:28
Младежи от различни етноси в Пловдив отбелязват заедно Международния ден на толерантността
10:25
„Бременските музиканти” гостуват на децата на Кърджали по повод Нощта на театрите
10:23
Студенти ще посетят Районния съд във Враца
10:20
Известните цигулари Асен Станков и Йосиф Радионов ще свирят със "Симфониета" - Враца
10:18
С панихида в Добрич ще бъде почетена паметта на загиналите при пътни инциденти
10:10
Танева представя мерките за борба с чумата по свинете
10:07
От петък задължително със зимни гуми
10:05
Започват Коледните пости
09:58
Димитър Данчев: Над 1700 дървета са засадени в София от началото на годината
08:35
КРИБ подкрепя изцяло идеята първият ден болнични да не се плаща

Най-четени от Общество

Избор на редактора